Alice Springs en West MacDonnell Ranges

Zonsondergang boven Alice
Alice Springs is er ineens. Deze opvallend groene oase in het midden van het land wordt niet visueel aangekondigd; je ziet het stadje bijvoorbeeld niet van te voren in een dal liggen en als je het vanuit het noorden binnenrijdt, word je heel geleidelijk de bewoonde wereld in geleid. De ongeveer 25.000 inwoners ontbreekt het aan niets en ons dus ook niet. Het centrum is compact met een paar meter autovrije winkelstraat, galerieën, (fastfood)restaurants, souvenirwinkels, een paar historisch relevante gebouwen en een bezoekerscentrum.
De bezienswaardigheden van Alice Springs staan in het teken van de woestijn en van de remoteness, zoals de School of the Air en de Royal Flying Doctor Service. En ook hier wordt de geschiedenis mede - of misschien wel: vooral - bepaald door de Overland Telegraph Line. Aboriginal cultuur en kunst, dat zowel in galerieën als op straat wordt aangeboden, zijn nadrukkelijk aanwezig en tenslotte is Alice Springs een dankbare uitvalsbasis voor de natuurparken in de nabijheid. De beroemde Ghan trein stopt hier twee keer in de week en wij treffen ‘m. We verblijven drie nachten in Alice Springs om zowel van het stadje zelf iets te zien (vooral de verkoelende winkelcentra…) en een uitstap te maken naar de West MacDonnell Ranges.

De West MacDonnell Ranges strekken van Alice Springs tot zo’n 235 km naar het westen en staan op de nominatielijst voor werelderfgoed van Unesco, vanwege de biologische, geografische en culturele diversiteit. Hier komen planten en dieren voor, die nergens anders te vinden zijn. Door klimatologische invloeden zijn kloven, waterpoelen en bergkammen ontstaan die voor een prachtige aanblik zorgen. Jammer voor ons kunnen wij niet overal bij, omdat een aantal wegen van gravel is en daar mogen wij met onze camper niet op. Daardoor liggen de plekken die we wel kunnen zien nogal ver van elkaar, maar het lukt ons om in korte tijd een goede indruk van deze bergen te krijgen.

2 opmerkingen:

  1. Boeiend om het leven in zo'n afgelegen stad mee te maken, roept Chili herinneringen op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hai! Ja, en toch heb je geen idee van die 'afgelegenheid' als je er bent, juist omdat alles er is. Wel een verademing na zoveel kilometers niets. xx

      Verwijderen