Grampians National Park

Grampians National Park (kortweg Grampians voor intimi) is een reeks van ruige, bosrijke zandstenen bergketens in het noorden van de staat Victoria. Noordelijker zullen we niet komen. Het park staat bekend om zijn verscheidenheid aan flora en fauna, rotsformaties, watervallen en Aboriginal rotstekeningen. Het is een populaire vakantiebestemming vanwege de perfecte mogelijkheid tot kamperen en klimmen, de prachtige autoroutes en wandelingen, mooie uitkijkpunten en het zien van wildlife. Anderhalf jaar geleden is het natuurpark getroffen door een hevige bosbrand, waardoor sommige wandelroutes beperkter toegankelijk zijn. Het is wonderlijk om te zien dat het park in zo’n korte tijd goed lijkt te herstellen, want het is erg groen.

Tien jaar geleden waren we ook in dit park en dat ligt nog goed in ons geheugen. Zo weten we nog dat het op de ruim opgezette, centraal gelegen camping stikte van de kangoeroes en maakten we een uren durende pittige klim naar het uitkijkpunt 'The Pinnacle'. Het wijdse kampeerveld van toen is nu een drukke familiecamping geworden en laten we voor wat het is. Sowieso is het kneuterige bergdorp Halls Gap een stuk toeristischer geworden. We verblijven nu op een kleinere camping waar net zo goed tientallen kangoeroes rondscharrelen en evenzoveel kaketoes alles in de gaten houden wat met eten te maken heeft. Ook emoes, eenden en herten zijn in de directe nabijheid te vinden. Deze – voor ons nieuwe – camping wordt (mede) gerund door een Nederlandse vrouw en het horen van Nederpop uit de Top2000 muziek tijdens het douchen, doet John bijna naar thuis verlangen.

'The Pinnacle' doen we opnieuw, maar gaat ons vreemd genoeg veel gemakkelijker af dan tien jaar geleden. Zijn wij nou zo…of…?! Het kan niet anders dan dat we tien jaar geleden nog elke rots zelf moesten beklimmen, waar nu handige hulpmiddelen voor de loper zijn gecreëerd. Er zijn ook bezienswaardigheden die wat minder inspanning vereisen en die gaan we natuurlijk allemaal af. We ontdekken zelfs nieuwe dingen. Een bijzondere rotsformatie is 'The Balconies', of ook wel 'The Jaws of Death'. Daredevils als wij durven tussen de ‘kaken’ van deze formatie te staan met wijds uitzicht over de beboste hellingen van Victoria Valley. Althans, dat was tien jaar geleden. Nu durft alleen Patricia dat nog…..

2 opmerkingen:

  1. Met het druilerige, koude weer in Nederland lees ik graag jullie belevenissen. :-) Wat is het mooi daar en superweer hebben jullie! Geweldige foto's en ik zag dat jullie ook een onderwatercamera hebben gekocht. Toch geen GOPro?! Want dan wordt er iemand hier héééél jaloersss... Jullie hebben snel gereden zeg van noord naar zuid. Al bijna op de eindbestemming zo te zien. Geniet van jullie verdere reis!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Stoere foto's! Een omgeving naar mijn hart. Al weer bijna twee maanden on the road. Hier na de Sinterklaasbingo opweg naar een verjaardagsweekend en dan de echte donkere dagen in hoewel het nog amper gevroren heeft. Moet ik nog een leesboek sturen?

    BeantwoordenVerwijderen