Memory Lane

De route tussen Adelaide en Melbourne rijden we nagenoeg hetzelfde als tien jaar geleden. Het is leuk om op plekken te komen waar we toen waren, maar die nu eigenlijke net zo nieuw voor ons zijn omdat we de details natuurlijk helemaal niet meer weten. En er moet uiteraard wel ruimte zijn voor écht nieuwe dingen.

Nieuw is in ieder geval het plaatsje Hahndorf, waar we na vertrek uit Adelaide even stoppen op doorreis naar het plaatsje Meningie. Zoals de naam al doet vermoeden was Hahndorf ooit een Duitse enclave. Het ligt prachtig tussen groene heuvels waarop koeien grazen, groente en fruit verbouwd wordt en zelfs een enkele wijngaard te vinden is. Het staat nog steeds bekend als Duits dorp. Hier willen we dan ook apfelstrudel, bratwurst of schnitzel eten, vakwerkhuizen met rode geraniums zien en mannen in lederhosen. De hoofdstraat heeft wel iets van die Duitse kneuterigheid en uit sommige speakers klinken Duitse schlagers, maar daarmee is alles ook wel gezegd. Dit is duidelijk voor de toeristen, die het plaatsje zo te zien goed weten te vinden. Maar zoals voorgenomen: John eet er een 30 cm lange Wiener schnitzel, terwijl Patrice het met een niet onaardige vega focaccia doet.

Meningie is een praktische overnachtingsplaats voordat we aan de kustroute richting de grens met de staat Victoria beginnen. Hier verbleven we tien jaar geleden op een camping aan het meer Lake Albert en dat doen we nu ook. We hebben totaal geen déjà vu als we het dorp inrijden en zelfs niet als we de camping op rijden. Totdat we op nagenoeg dezelfde kampeerplaats aan het meer komen te staan als toen. Wat leuk! Na ons eerste bezoek tien jaar geleden heeft het meer te lijden gehad; het was bijna droog komen te liggen en verzilt. Gelukkig is het sinds een jaar of drie weer in volle glorie, inclusief de pelikanen.

Meningie is de toegangspoort tot Coorong National Park, een langgerekt duinlandschap van 145 km lang en slechts 3 km breed, dat met name vogelpopulaties beschermt. In het park zijn enkele wandelroutes te vinden en het schijnt ideaal te zijn voor de kano of kayak, maar het is voor gewone auto’s en campers als de onze vrijwel ontoegankelijk. En dus rijden we er met net zo’n vaart voorbij als tien jaar geleden. Toen was het ook voornamelijk vanwege de hitte en de vliegen (toen al!), nu vanwege de regen.

Het leuke kustplaatsje Robe is een populaire vakantie- of strandbestemming voor de stedelingen uit zowel Adelaide als Melbourne. Tien jaar geleden strekten we hier alleen onze benen langs het prachtige strand met het tropische water van Guichen Bay, met een ijsje van de bekendste ijssalon in de hand. Nu blijven we er twee nachten om ook meer van het plaatsje zelf te zien. Het strand en de zee zijn niet veranderd, maar we zien duidelijk dat het plaatsje zelf behoorlijk is uitgebreid met nieuwe straten – zelfs tot in de duinen -, enorme villa’s en een jachthaven. De ijssalon is er nog steeds en ‘for good old times’ nemen we er weer eentje.
Beachport is een kleiner kustplaatsje met net zulk prachtige water waar we tien jaar geleden overnachtten en nu juist weer alleen een tussenstop is. Hier steekt de op één na langste pier van South Australia 772 meter de zee in en net als toen lopen we die helemaal uit.

De stad Mount Gambier is onze laatste stop in South Australia. Hier bevinden we ons in een regio waar ooit veel vulkanische activiteit was. Daaruit zijn diverse kratermeren ontstaan en de bekendste is wel Blue Lake in deze stad. Het meer is op het diepste punt 204 meter en dient als watervoorziening voor de stad. Er zijn meer Blue Lakes, maar geen enkele andere verandert meerdere malen per jaar van kleur. En we boffen: het meer  is op z'n blauwst van november tot maart; we zijn er dus net op het juiste moment. In tegenstelling tot tien jaar geleden, maken we nu wel de wandeling van 3,6 km om het meer heen. Vlakbij Blue Lake ligt Valley Lake, dat veel meer een recreatiemeer is. Net als tien jaar geleden lunchen we hier. Het kleine aangrenzende wildlifepark is nu een ‘conservation area’ met een hoog Natuurpark Lelystad gehalte, alleen dan zonder dieren. Tien jaar geleden zagen we hier onze eerste ‘wilde’ koala en enkele wallabies, nu zien we op de valreep ook een paar wallabies en verder alleen vogels. Een andere bezienswaardigheid in Mount Gambier is Umpherston Sinkhole (sinkhole = ingestorte kalksteengrot). In deze sinkhole is door mijnheer Umpherston in de 19e eeuw een tuin aangelegd, die nu voor een groot deel mooi in bloei staat. En dit zou Australië niet zijn als er niet ook een barbecue is geplaatst. 

1 opmerking:

  1. Heb op kaart even mee zitten kijken. Interessant stuk. Was benieuwd of jullie landinwaarts zouden trekken. Ja dus. Hebben jullie genoeg tijd?

    BeantwoordenVerwijderen