Melbourne

“Melbun” presenteert zich als een culturele, sportieve, kunstzinnige, culinaire en fashionstad met voor elk wat wils en voor elk budget. Deze thema’s komen terug in de wandelingen die je door de stad kunt maken. We zijn hier twee dagen en kiezen voor de wandeling langs te Yarra River en die door het zakelijke hart van de stad. Het centrale plein in Melbourne is Federation Square. Hier wordt gerelaxt, gefeest en gegeten, ontmoet je je vrienden en spijker je je kennis bij in enkele musea. Ook het super uitgebreide bezoekerscentrum is er te vinden.

Melbourne is leuk! Wij zijn helemaal geen stadsmensen, maar water doet zoveel goeds. Natuurlijk speelt het mooie weer een belangrijke rol, maar het is gewoon heerlijk lopen langs en over de rivier – ook op drukke dagen – en er zijn legio plekken om even te zitten en/of wat te eten. Het blijkt ook een ideale route voor sportievelingen om te joggen en in de rivier zijn veel roeiers te vinden. De voetganger wordt op z’n wenken bediend omdat het  autovrij is en er genoeg loopbruggen zijn om de rivier over te steken. De rivier wordt omringd door de hoge torens van kantoorgebouwen en is beeldbepalend voor de skyline van Melbourne. We krijgen er geen genoeg van.

Het kunstzinnige komt tot uiting in de architectuur van gebouwen, in kunstwerken en in de vrijheid om je op sommige plekken met de verfkwast of spuitbus te kunnen uitleven. We zien zelfs dat de lobby’s van kantoorgebouwen soms kunstzinnig zijn ingericht met waterpartijen en beeldhouwwerken. Het zakencentrum is zoals alle zakencentra in een grote stad: druk, krap en met teveel verkeer. Er is een grote winkelstraat, een Chinatown en er rijdt een gratis tram om het zakelijke centrum heen. Maar wij doen alles te voet. De charme zit ‘m in het behoorlijke aantal 19e eeuwse gebouwen dat is overeind gebleven tussen de kantoor- en hoteltorens, zoals het parlementsgebouw, het Flinders treinstation, hotels en enkele kerken. We zijn vastberaden hier ooit nog eens terug te komen, al is het om al die andere wandelingen te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten